Drożdżówkę z truskawkami można zrobić na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam ją w formie rolady z dodatkiem sera. Bardzo smakowała z kubkiem zimnego mleka :)
Drożdżowa rolada truskawkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i tyle letniego mleka, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Wymieszać, odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie zrobić farsz: ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, a truskawki umyte i odszypułkowane pokroić na mniejsze kawałki.
2.Następnie na stolnicę przesiać mąkę, dodać rozczyn, roztrzepane jajko z żółtkami, oraz pozostały cukier i mleko. Wyrabiać gładkie ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone, ostudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1 godz.
3.Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na prostokąt o śr.ok.25/40cm. Rozsmarować twaróg i równomiernie rozłożyć truskawki. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć w roladę i posmarować roztrzepanym białkiem (z ciasta).
4.Przełożyć to formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia o dł.40 cm. Zostawić w formie jeszcze na 20 minut do napuszenia. Następnie składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i posypać wierzch ciasta. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.50-60 minut. Smacznego!
Komentarze