Z chęci zjedzenia czegoś słodkiego i nietuzinkowego, ale bez pieczenia, wymyśliłam tę tartę, która wprost rozpływa się w ustach.
45 min
Składniki:
25-30 dag kakaowych herbatników Petit Beurre
12 dag masła lub dobrej margaryny
2 jajka
20 dag gorzkiej czekolady
8 łyżek wody
380 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru
20 dag borówek amerykańskich
20 dag truskawek
listki mięty do dekoracji
Tarta bez pieczenia z czekoladowym musem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło lub margarynę rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód (ewentualnie także boki) formy do tarty. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Czekoladę łamiemy, dodajemy 8 łyżek wody niegazowanej, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w garnuszku ustawionym na niedużym gazie. Jajka dokładnie rozkłócamy blenderem lub trzepaczką rózgową i powoli wlewamy do gorącej czekolady, którą cały czas miksujemy, aby jajko się nam nie ścięło.
3.Czekoladę studzimy i ciągle mieszając powoli wlewamy do ubitej śmietany. Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do formy na tartę. Zostawiamy w lodówce na całą noc.
4.Tartę przybieramy umytymi i osuszonymi owocami oraz listkami mięty. Podajemy z ulubioną kawą i w żadnym wypadku przy jedzeniu, ani "po" nie liczymy kalorii :-D
Porady
Borówkę amerykańską możemy zastąpić jagodami, a truskawki np. malinami lub poziomkami.
Komentarze