Mimo makaronu, uważam to za lekki obiad ;) a dla tych, co uwielbiają ryby, niebo w gębie ;)
Dla 4 osób
Składniki:
- 3 kostki mintaja, (średnie ale mniejsze od całego fileta),
- 7 paluszków surimi,
- 2 dymki (z czego połowę z jednej użyłam do dekoracji makaronu),
- jedno jajko m
- duża łyżeczka sezamu do ryby plus 2-3 łyżek prażonego na makaron, 2 szczypty imbiru w proszku,
- szczypta przyprawy 5 smaków,
- garść bułki tartej, sól, sok z połowy średniej cytryny
Tajskie kotleciki z surimi, dymką i przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mintaja możemy zmielić blenderem lub posiekać nożem tak, by był drobniutki. Do miski z mintajem dokładamy po kolei posiekaną dymkę i posiekane paluszki surimi. Bułkę tartą, jajko, sezam i przyprawy. Dobrze jest, kiedy kładziemy składniki każde osobno (ale w misce), bo mintaja bezpośrednio możemy zlać sokiem z cytryny. Ugniatamy ręką naszą papkę tak, by połączyć wszystkie składniki i formujemy kotleciki (kuleczki). Nie trzeba długo smażyć, ryba i jajko to produkty, które szybko się smażą, a tylko one są surowe w naszej potrawie. Można podać z ryżem lub jak ja z makaronem :) Makaron to najzwyklejszy z zupek vifon, zaparzyłam go w przyprawach z zupki, dodałam sosu sojowego i ostro-słodkiego. Warzywa, które widać, to ze słoika Ole, te z kukurydzą i cebulką mała, przelałam je wodą i podsmażyłam na patelni. Całość doprawiłam dymką i prażonym sezamie. Pycha, dwa razy powtarzałam potrawę, polecam dla smakoszów ;)))
Komentarze