Tajskie kotleciki z surimi, dymką i przyprawami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Mimo makaronu, uważam to za lekki obiad ;) a dla tych, co uwielbiają ryby, niebo w gębie ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 3 kostki mintaja, (średnie ale mniejsze od całego fileta),
    - 7 paluszków surimi,
    - 2 dymki (z czego połowę z jednej użyłam do dekoracji makaronu),
    - jedno jajko m
    - duża łyżeczka sezamu do ryby plus 2-3 łyżek prażonego na makaron, 2 szczypty imbiru w proszku,
    - szczypta przyprawy 5 smaków,
    - garść bułki tartej, sól, sok z połowy średniej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tajskie kotleciki z surimi, dymką i przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po Tajsku 1. Mintaja możemy zmielić blenderem lub posiekać nożem tak, by był drobniutki. Do miski z mintajem dokładamy po kolei posiekaną dymkę i posiekane paluszki surimi. Bułkę tartą, jajko, sezam i przyprawy. Dobrze jest, kiedy kładziemy składniki każde osobno (ale w misce), bo mintaja bezpośrednio możemy zlać sokiem z cytryny. Ugniatamy ręką naszą papkę tak, by połączyć wszystkie składniki i formujemy kotleciki (kuleczki). Nie trzeba długo smażyć, ryba i jajko to produkty, które szybko się smażą, a tylko one są surowe w naszej potrawie. Można podać z ryżem lub jak ja z makaronem :) Makaron to najzwyklejszy z zupek vifon, zaparzyłam go w przyprawach z zupki, dodałam sosu sojowego i ostro-słodkiego. Warzywa, które widać, to ze słoika Ole, te z kukurydzą i cebulką mała, przelałam je wodą i podsmażyłam na patelni. Całość doprawiłam dymką i prażonym sezamie. Pycha, dwa razy powtarzałam potrawę, polecam dla smakoszów ;)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dymka Mintaj Surimi (paluszki krabowe)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować