Szynka w sosie cebulowym

4.5 (151 ocen)

Pyszne, kruche mięso w aromatycznym sosie cebulowym. Smakuje wyśmienicie zarówno z kasz a, ryżem, jak i ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
    4 cebule
    400 ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
    1 łyżka klarowanego masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu (u mnie ziołowy)
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    ¼ łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać, natrzeć nimi mięso i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
    W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać masło, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony do ładnego zrumienienia. Cebulę pokroić ją w talarki. Do obsmażonego mięsa wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu przez 60– 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z rondla. Do sosiku dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie zmiksować. Zagotować i spróbować – w razie potrzeby doprawić.
    Mięso pokroić w plastry, włożyć do sosu i podgrzać.
    Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie kasza i papryka marynowana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować