Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem

5 (143 ocen)

Tego rodzaju ciasta smakują pysznie i powstają błyskawicznie. Piecze się je na raz i na efekt pracy nie trzeba długo czekać:). Ciasto wychodzi puszyste i orzeźwiające dzięki porzeczkowemu wykończeniu! Polecam także wykonaj je z innymi sezonowymi owocami.

Składniki:

  • Tortownica kwadratowa
    Składniki:
    • 1,5 szklanki mąki tortowej,
    • 0,5 mąki ziemniaczanej,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 szklanka oleju rzepakowego,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 olejek cytrynowy,
    • 4 jajka,
    • 2 szklanki czerwonej porzeczki (po obraniu)
    • cukier puder do posypania,
    • 1 łyżka mąki do obtoczenia porzeczek
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto z porzeczkowym wierzchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • osuszanie porzeczki 1. Porzeczki obieramy z szypułek. Następnie przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe obtaczamy w jednej łyżce mąki.
  • jajka przed ubijaniem 2. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
    Jajka wybujamy do miski. Dodajemy do nich cukier.
  • dodanie mąki 3. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz wlewamy olej i olejek cytrynowy. Ciasto miksujemy do dokładnego połączenia składników.
  • wyłożenie ciasta na tortownicę 4. Gotowe wylewamy na przygotowaną blaszkę.
  • wyłożenie owoców 5. Na wierzch wykładamy przygotowane porzeczki.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C.
    Po wyjęciu studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Olej Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować