Szwedzkie klopsiki

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, to mięsne kulki z mięsa wołowo-wieprzowego. Podawane najczęściej z konfiturą z borówki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso wołowo-wieprzowe: 1 kilogram
    - suche bułki pszenne: 2 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 0.25 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Szwedzkie klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną bułkę w mleku odciśnij i podziel na drobniutkie kawałeczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • 2. Starannie wymieszaj zmielone mięso, cebulę, bułkę, jaja i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Dłonie zwilż wodą i formuj z mięsa małe kulki. Klopsiki obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować