Klopsiki szwedzkie

0 (0 ocen)

Pyszne klopsiki szwedzkie z mięsa wieprzowego oraz wołowego, podawane z sosem mięsnym, konfiturą borówkową oraz pieczonymi ziemniakami. MMM!!

Składniki:

  • 1/2 szkl pokrojonego w kostkę chleba graham
    350 ml buliony wołowego
    4 łyżki masła
    2 małe cebule
    4 plasterki boczku surowego
    200 g mielonej wołowiny
    200 g mielonej wieprzowiny
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    2 szczypty pieprzu
    2/3 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżka mąki
    1 łyżka śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki szwedzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodać chleb i zalać 100-150 ml bulionu.
  • 2. Cebulę obrać bardzo drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać do miski z chlebem
  • 3. Boczek bardzo drobno posiekać, dodać na patelnie i smażyć aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełóż do miski z chlebem i cebulą. Tłuszcz z boczku zostaw na patelni
  • 4. Do miski z chlebem cebulą i boczkiem dodać mięso wołowe i wieprzowe dodać, jajka, oraz przyprawy i cukier. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy
  • 5. Na patenie z tłuszczem dodać masło i rozpuścić je.
    Nabierać po 1 łyżce mięsa , formować kuleczki i smażyć je ok2min ze wszystkich stron
  • 6. Mąkę wymeiszaj z 2 łyżkami wody. Dodaj do buliony i dobrze wymieszaj. całośc zagotuj w garnku. Wrzuć klopsiki i gotuj ok 12-15 min
  • 7. Do sosu dodaj śmietankę i wymieszaj
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować