Szprotki z patelni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała i oryginalna przekąska.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mleko: 150 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - szprotki (wędzone): 150 gramów
    - por: 1 sztuka
    - kapary: 20 sztuk
    - tymianek (suszony): 2 szczypty
    - pieprz (czarny/mielony): 4 szczypty
    - ketchup: 4 łyżeczki
    - chrzan (tarty/w słoiku): 1 łyżeczka
    - majonez: 4 łyżki

    - olej: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szprotki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę,mleko,jajko i sól.Na rozgrzanym oleju usmażyć cztery naleśniki.
  • 2. Sos chrzanowy:w miseczce wymieszać chrzan i majonez.
  • 3. Por umyć,posiekać jego białą część,przesmażyć na oleju z dodatkiem soli.Por przełożyć na naleśniki.Na ciepłą jeszcze patelnię wrzucić szprotki,delikatnie wymieszać,przełożyć na naleśniki.Polać ketchupem,posypać tymiankiem,pieprzem,kaparami.Podawać z sosem chrzanowym.Talerz udekorować listkiem sałaty.
  • 4. Można też przygotować wersję z rozkłóconym jajkiem,którym polewamy szprotki,a gdy jajko zetnie się, szprotki natychmiast układamy na naleśnikach,posypując je szczypiorkiem.Obie wersje sa godne uwagi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mleko Por Szprotki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szprotki z ryżem do kanapek

To może cię zainteresować