Szpinak i truskawki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

czyli sycąca sałatka z produktów sezonowych :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak świeży w liściach: 500 gramów
    - filet z piersi kurczaka: 100 gramów
    - truskawki około: 8 sztuk
    - ciecierzyca - puszka: 0.5 puszki
    - mozzarella (kula): 0.5 sztuki
    - lekko uprażone orzechy nerkowca (rozkruszone do posypania na koniec): 5 sztuk
    - miód: 0.25 łyżeczki
    - sól do smaku około: 2 szczypty
    - oliwa z oliwek, dobra: 1 łyżka
    - musztarda francuska: 1 łyżeczka
    - cytryna (duża), sok i otarta skórka: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Szpinak i truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić (np. w drobne paseczki), przyprawić solą pieprzem i polać częścią soku z cytryny, ułożyć kilka gałązek tymianku, lub innych ziół, odstawić na kilka minut.
    W tym czasie przygotować szpinak (umyć, odciąć łodygi, osuszyć), truskawki pokroić w ćwiartki.
  • 2. Składniki sosu czyli oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny wymieszać na trwałą emulsję.Sos należy próbować, by nie był zbyt słodki. Dodać tylko do szpinaku, ale dopiero przed podaniem!
  • 3. Filet z kurczaka (razem z ziołami) usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez dodatku tłuszczu!) często przewracać, aby pozostał soczysty.
  • 4. Na szpinaku, wymieszanym z sosem ułożyć ciecierzycę, kurczaka i truskawki. Rozkruszyć placami mozzarellę, całość obsypać pokruszonymi orzechami i skórka z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata Truskawki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować