Szpinak i truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka pokroić (np. w drobne paseczki), przyprawić solą pieprzem i polać częścią soku z cytryny, ułożyć kilka gałązek tymianku, lub innych ziół, odstawić na kilka minut.
W tym czasie przygotować szpinak (umyć, odciąć łodygi, osuszyć), truskawki pokroić w ćwiartki.
2.Składniki sosu czyli oliwę, miód, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny wymieszać na trwałą emulsję.Sos należy próbować, by nie był zbyt słodki. Dodać tylko do szpinaku, ale dopiero przed podaniem!
3.Filet z kurczaka (razem z ziołami) usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez dodatku tłuszczu!) często przewracać, aby pozostał soczysty.
4.Na szpinaku, wymieszanym z sosem ułożyć ciecierzycę, kurczaka i truskawki. Rozkruszyć placami mozzarellę, całość obsypać pokruszonymi orzechami i skórka z cytryny.
Komentarze