Sznycel indyczy w amarantusowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).
Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.
Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.
2.Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.
Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Życzę smacznego! :)
Porady
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.
Komentarze