Sandacz w panierce

4.49 (189 ocen)

Dziś przepis na rybę smażoną w panierce. Do panierki dodałam świeżego koperku, który nadają rybie ciekawy smak. Akurat smażyłam naszego polskiego sandacza, którego złowił mój tata, ale można użyć dowolnej ryby np. dorsza, suma, mintaja.

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby (ja filet z sandacza ze skórą) podzielonej na kawałki
    cytryna
    czosnek granulowany
    sól, pieprz
    1 jajko
    mąka
    bułka tarta
    pół pęczka koperku
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sandacz w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy cytryną, koperkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Przygotowujemy składniki panierki: na jednym talerzu mąka, na drugim roztrzepane jajko, na trzecim bułka tarta..
    Rybę panierujemy według następującej kolejności: najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę około 7-10 minut na średnim ogniu z każdej strony zaczynając od skóry.

    Podałam z pieczonymi ziemniakami i papryką konserwową, jednak mój ulubiony wariant to zestaw z ziemniaczkami gotowanymi i surówką z kiszonej kapusty:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować