Cytrynowa szarlotka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od dzisiaj to chyba moja ulubiona szarlotka :) Ciasto miękkie, cytrynowe, z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Do jabłek dodałam żurawinę i kisiel cytrynowy w proszku, który doskonale pochłania sok z jabłek tworząc pyszną "glazurę".

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    150 g masła
    1 jajko
    100 g cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka cienko otarta z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny

    Jabłka:
    6 średnich jabłek
    4 łyżki cukru
    1/2 opakowania kisielu cytrynowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 garści suszonej żurawiny

    cukier puder do posypania upieczonej szarlotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowa szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, otrzeć cienko skórkę na drobnej tarce, dodać wraz z sokiem do ciasta. Wbić jajko. Zagnieść ciasto (będzie dość "wolne"). Podzielić na 3 części. Dwie z nich wylepić na dno tortownicy o średnicy 21 cm pomagając sobie umączoną ręką. Pozostałą część wstawić do zamrażarki. Wyłożony spód podpiec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Jabłka:

    Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę (1x1 cm lub 1,5x1,5 cm). Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i kisiel w proszku, wymieszać. Dodać suszoną żurawinę (ja posiekałam na pół bo była bardzo duża), wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na warstwę jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40- 45 minut, do zbrązowienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jabłka Kisiel Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować