Szarlotka z rodzynkami i orzechami włoskimi.

4.5 (162 ocen)

Przepis mam od mojej kochanej przybranej babci oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąk {ja dałam 400g tortowej +100g krupczatki}
    1 opakowanie Proszku do pieczenia (15 g )
    200 g cukru drobnego
    1 opakowanie Cukru wanilinowego( 8 g)
    250 g masła lub pół na pól masło z margaryną
    2 całe jajka takie niezaduze
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    Masa jabłkowa:

    2 kg kwaśnych jabłek na szarlotkę
    2 łyżeczki mielonego cynamonu a właściwie tyle na ile komu smakuje
    220 g cukru {dałam chyba połowe mniej tego cukru bo tak na oko i smak ,nie miałam kwaśnych jabłek no i wogóle uważam ze każdy sobie powinien doprawic jabłka według siebie jak lubi }
    3 łyżki kaszy mannej
    dwie garstki rodzynek i jedna garstka posiekanych orzechów włoskich lub tyle ile kto lubi:)

    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z rodzynkami i orzechami włoskimi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypałam do miski dodałam proszek do pieczenia, cukier , cukier wanilinowy i masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, aby połączyły się z masłem. Potem dodałam jajka i śmietanę. Szybko zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, każdą z nich owinęłam folią spożywczą i włożyłam tą 2/3 do lodówki a 1/3 do zamrażalki

  • 2. Jabłka obrałam ze skórki i starłam na grubym tarle tak że ogryzki zostawały ale można pokroić na połówki i wykroić z nich gniazda nasienne i zetrzeć w robocie kuchennym. Następnie wymieszałam z cukrem i cynamonem i dałam na patelnie płaska łyżkę masła jak się rozpuściło wrzuciłam jabłka i je podsmażałam na wolnym ogniu tak żeby odparowała większość soku dodałam rodzynki i orzechy na koniec dodałam kaszę manną posypywałam i mieszałam i chwile tak to dusimy mieszając i odstawiamy do wystygnięcia

  • 3. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowałam na wymiar i kształt blachy. Wyłożyłam dno rozwałkowanym ciastem, ponakłuwałam gęsto widelcem i wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam przez 25 minut w temperaturze 180 -200°C.{ tak żeby lekko się przybrązowiło }


  • 4. Upieczone ciasto lekko wystudziłam. Potem nałożyłam warstwę jabłek i wygładziłam.Na koniec, jako górną warstwę, starłam na tarce o grubych oczkach drugą, mniejszą część ciasta.(zamrożona lepiej się ściera ale trzeba się śpieszyć) Ponownie wstawiłam do pieczenia, tym razem na 60 - 70 minut w temperaturze 180 - 200°C. Po upieczeniu posypałam ciasto na wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować