Szarlotka z ciasteczkową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Była pierwszym ciastem jakie upiekłam. Wyszła znakomita a córka nie mogła nacieszyć się kruszonką,która smakuje jak ciasteczka.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 i 1/2 margaryny
    5 jaj
    7 i 1/2 łyżki cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 łyżek cukru do piany
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Szarlotka z ciasteczkową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z margaryna. Potem dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. 2/3 odłożyć i wylepic nim blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, pozostała część schłodzić.
    2. Obrać jabłka. Pokroić je w plasterki. Ułożyć na cieście tak żeby jeden nachodzil na drugi. Można zrobić 2 warstwy.
    3. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać cukier i ubić. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch poskubac resztę ciasta.
    4. Pięć ok. 40 minut w 180°C
    Smacznego

Porady

Można przygotować tez wersje z truskawkami lub rabarbarem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować