• 15 min

Szarlotka sypana. Szczerze mówiąc, spotkałam się z taką wersją szarlotki po raz pierwszy i ta "odmiana" bardziej mi odpowiada, tym bardziej, że czas jej zrobienia to jakieś 15 minut, nie wliczając w to czasu pieczenia. Ciasto polecam wszystkim fanom: a) szybkich ciast; b) jabłek; c) cynamonu.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 30x25 cm:

    * 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
    * 2 szklanki kaszy manny
    * 1 szklanka cukru
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 200 g masła (1 kostka)
    * około 1,5 kg jabłek
    * cynamon (jeśli ktoś lubi, ja uwielbiam i nie oszczędzałam ;) )
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i ewentualnie 2-3 łyżki cukru, jeśli owoce są kwaśne i wszystko mieszamy. Nie podsmażamy, ponieważ jabłka w trakcie pieczenia puszczą sok, który zespoli ze sobą wszystkie warstwy. Taką rolę pełni również masło.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego kaszę mannę oraz cukier. Wszystko razem mieszamy. Dno blaszki o wymiarach 30 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na papier do pieczenia w miarę równomiernie ścieramy na tarce o dużych oczkach pół kostki masła. Sypkie "ciasto" dzielimy na trzy części i na masło wysypujemy 1/3 część sypkich składników ciasta. Na to wykładamy połowę jabłek i ponownie posypujemy "ciastem". Ponownie wykładamy jabłka i zasypujemy ostatnią częścią ciasta. Na całość ścieramy pozostałą część masła, tak aby było ono rozłożone na całym cieście.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Można podawać na ciepło, z bitą śmietaną i lodami, albo tak jak ja - z sosem czekoladowym, bo cała reszta mi się pokończyła. :) Na następny dzień jak dla mnie ciasto smakuje jeszcze lepiej.

Porady

Do tego typu szarlotki polecam szare renety lub inną soczystą odmianę jabłek. Sok z jakbłek podobnie jak i masło w trakcie pieczenia zespoli wszystkie części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować