Szarlotka sypana

4.5 (146 ocen)

Szybkie i bardzo smaczne ciasto które zawsze i każdemu wychodzi.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki kaszy manny
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru

    Nadzienie:
    ok. 2kg kwaśnym jabłek, najlepiej Szarej Renety
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    190 g zimnego masła

    blacha o wymiarach 33X24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanie składników sypkich 1. Składniki na ciasto wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  • Podzielone składniki 2. Po wymieszaniu dzielimy na trzy części. Formę do
    pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
  • przygotowane jabłka 3. Jabłka myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier waniliowy i cynamon, mieszamy. Dzielimy na dwie równe części.
  • wysypana na blachę 1-wsza część 4. Na spód formy wysypujemy pierwszą część składników sypkich.
  • Wyłożenie jabłek 5. Kolejno wykładamy połowę jabłek,
  • Wyłożenie wszystkich składników 6. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich składników, resztę jabłek i
    trzecią część sypkich składników.
  • ciasto gotowe do pieczenia 7. Na wierzch ciasta rozkładamy równomiernie pokrojone w plastry zimne masło.
  • Upieczone ciasto 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180st, ok. 60 min.
  • Smacznego! 9. Smacznego!

Porady

Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować