Szarlotka na ciepło z lodami

4.5 (147 ocen)

W sam raz na romantyczną kolację we dwoje :) Jest bardzo prosta w wykonaniu i efektowna, wiec polecam ją również początkującym kucharzom :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    słoik prażonych jabłek
    cynamon lub przyprawa do szarlotki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na ciepło z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części.Jedną częścią wylepić spód blachy 40x26 (wcześniej nasmarowanej margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) a drugą rozwałkować na stolnicy i wycinać foremkami do ciasteczek dowolny kształt np serduszka, gwiazdki...można też zrobić plecionkę z wałeczków.
  • Szarlotka 2. Na wylepione w blasze ciasto, wyłożyć jabłka, dodatkowo można doprawić cynamonem. Na warstwę jabłek ułożyć wykrojone kształty u mnie serduszka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 30-40 min na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać lodami. Można też udekorować czekoladą. szarlotka wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można odgrzewać ją w mikrofali.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować