Suszone pomidory w aromatycznej zalewie

0 (0 ocen)

  • Średni

Domowe, suszone pomidory dzięi którym możemy zachować zapach wakacji.

  • Średni

Składniki:


  • - pomidory podłużne: 5 kilogramów
    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - ocet winny: 4 łyżki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - oregano: 2 łyżeczki
    - olej słonecznikowy: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Suszone pomidory w aromatycznej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suszone pomidory 1. Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok. Połówki pomidorków układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem. Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. Jeżeli posiadamy suszarkę do grzybów to równie dobrze można w niej suszyć pomidory.
  • 2. W większym naczyniu mieszamy suszone pomidory, pokrojony czosnek, ocet winny, grubo mielony pieprz , sól , zioła.
  • 3. Następnie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem dokładnie osuszamy ściereczką. Do każdego słoiczka wkładamy mieszankę pomidorków i przypraw.
  • pomidory suszone 4. Na koniec podgrzewamy olej tak, żeby widoczne były bąbelki wydobywające się pod wpływem ciepła, ale nie może być wrzący. Ciepłym olejem zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować