Suszone pomidory w aromatycznej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy i suszymy. Następnie przekrawamy na pół i wycinamy miejsce , przy którym rósł ogonek. Łyżeczką wyciągamy pestki i sok. Połówki pomidorków układamy obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem .Piekarnik nastawiamy na 80 stopni C z termoobiegiem. Tak przygotowane pomidory suszymy ok. 7 -8 godz. (warto jednak sprawdzać stan naszych pomidorków w ostatnich godzinach suszenia, aby ich nie przesuszyć), mniejsze gotowe pomidorki wyciągamy wcześniej!. Pomidory, powinny być wysuszone, ale zarazem wilgotne po rozłożeniu. Jeżeli posiadamy suszarkę do grzybów to równie dobrze można w niej suszyć pomidory.
3.Następnie przygotowujemy słoiki. Dokładnie je myjemy, łącznie z nakrętkami i wyparzamy wrzątkiem. Potem dokładnie osuszamy ściereczką. Do każdego słoiczka wkładamy mieszankę pomidorków i przypraw.
4.Na koniec podgrzewamy olej tak, żeby widoczne były bąbelki wydobywające się pod wpływem ciepła, ale nie może być wrzący. Ciepłym olejem zalewamy pomidory i zakręcamy słoiczki.
Komentarze