Strogonow z szynki

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Każdym nowym przepisem dzielę się ze znajomymi. To danie jest świetne na uroczysty obiad.

Składniki:

  • ● 60 dag szynki wieprzowej
    ● 4 łyżki oleju
    ● 40 dag pieczarek
    ● 125 ml białego wina
    ● 125 ml słodkiej śmietany
    ● łyżka musztardy
    ● łyżka posiekanego szczypiorku
    ● 1/2 cebuli
    ● mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Strogonow z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w paski
    (4x2 cm). Mocno opiekamy na
    patelni, oprószamy solą i pieprzem. Osączamy z tłuszczu na
    papierowym ręczniku.
  • 2. Pieczarki i cebulę obieramy
    i kroimy w niewielką kostkę.
    Smażymy na tłuszczu po mięsie.
    Wlewamy wino, wkładamy
    mięso. Podlewamy gorącą wodą
    i dusimy, aż mięso będzie
    miękkie.
  • 3. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy
    z wodą, przecieramy
    przez sitko i wlewamy do mięsa.
    Dodajemy musztardę, wlewamy
    śmietanę. Posypujemy
    szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować