Polecam saghetti inaczej bo z kulkami miesno czosnkowo- bazyliowo- natkowymi!!!w smaku wysmienite!!!P Całosc naprawde smaczna , niby , tradycyjnie prosto a jednak inaczej:)olecam.
45 min
Składniki:
Makaron spaghetti.
Kulki mięsne:
- 40 dag mięsa mielonego dobrej jakosci
- 1 jajko
- 2 -3 łyżki kaszy manny ewentualnie wiecej jesli masa jest zbyt rzadka
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek pietruszki
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz,
szczypta czosnku granulowanego
olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- pomidory w puszce ewentualnie swieze
1\2 cebuli
pół szklanki bulionu
- sól, pieprz,
łyżka oliwy oraz
szuszone zioła-suszona bazylla, szczypta kminku, kolendry
oraz ser zóltły
Spaghetti z bazyliowo-natkowymi mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy wg. instrukcji .
2.Kulki miesne:
Zieleninę i czosnek siekamy. Mieszamy z miesem , dodajemy kasze mannę wyrabiamy mase .Odstawiamy na kawadrans po czym formujemy małe kulki.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy je z każdej strony. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy.
3. Sos:
Cebulę drobno kroimy i chwile podsmazamy. Dodajemy pomidory i bulion oraz doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, dodajemy do sosu miesne kulki , mieszamy i chwile całosc gotujemy .
4.
Makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem z miesnymi kuleczkami, mozemy delikatnie posypac serem zółtym startym na tarce.Ozdabiamy bazylią , natką , -smacznego:)
Komentarze