Spaghetti carbonara

1 (1 ocen)

  • 30 min

Moja wersja tego pysznego włoskiego makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron spaghetti dla 2 osób
    20 dag wędzonego boczku
    1 łyżka oleju
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku

    Sos:
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki mleka
    5-7 dag startego sera żółtego
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i przyrumienić na oleju, dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć chwilkę aż cebulka się zeszkli.
  • 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
  • 3. W miseczce roztrzepać żółtka z pozostałymi przyprawami i serem.
  • Spaghetti carbonara 4. Gorący makaron wymieszać ze smażącym się na małym ogniu boczkiem. Wlać sos i szybko zamieszać aby dokładnie obkleił makaron. Po ok pół minucie wyłączyć gaz i podawać gorące posypane natką pietruszki.

Porady

Natkę można dodać bezpośrednio do sosu. Sos można przyprawić również szczypta oregano o czym ja niestety w pośpiechu zapomniałam :(

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować