500 g mielonej łopatki
500 ml przecieru pomidorowego
1 mała marchewka
sól, pieprz
1 cebula
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
100 g twardego sera żółtego
500 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek/ olej
¼ czerwonej papryki
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju/ oliwie. Mięso podsmażyć na patelni z oliwą. Cebulę umieścić razem z mięsem w garnku, zalać sosem pomidorowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu, wszystko dusić około 15-20 minut. Pod koniec przyprawiając. Makaron ugotować al-dente, odcedzić. Podawać z sosem i startym serem. Smacznego!
Komentarze