Spaghetti bolognese

5 (140 ocen)

Klasyczne spaghetti bolognese. Prosty przepis na szybki obiad. Polecam! (inspiracja/ źródło: Kulinarne przygody Gatity)

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki
    500 ml przecieru pomidorowego
    1 mała marchewka
    sól, pieprz
    1 cebula
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    100 g twardego sera żółtego
    500 g makaronu spaghetti
    oliwa z oliwek/ olej
    ¼ czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju/ oliwie. Mięso podsmażyć na patelni z oliwą. Cebulę umieścić razem z mięsem w garnku, zalać sosem pomidorowym. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu, wszystko dusić około 15-20 minut. Pod koniec przyprawiając. Makaron ugotować al-dente, odcedzić. Podawać z sosem i startym serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować