Uwielbiam kuchnie włoską a szczególnie ich makarony z rożnymi sosami. Moim ulubionym daniem jest właśnie Spaghetti ;-) Bolognese.
Składniki:
* 250g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki lub łopatki),
* 250g pieczarek świeżych,
* 1-2 Świeże papryki (czerwona i zielona),
* Cebula,
* Makaron Spaghetti,
* 2 Puszki pomidorów krojonych w kosteczkę ( można użyć jeśli nie mamy czasu sosu ze słoika),
* 3-4 Ząbki czosnku,
* kilka kropel oleju,
* Przyprawa do mięsa mielonego w proszku,
* 2 łyżeczki papryki słodkiej i 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
* Bazylia, Oregano w proszku lub świeże.
* Sol i pieprz.
* oliwki jeśli ktoś lubi ;).
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy makaron Spaghetti w wodzie z sola i dodatkiem kilku kropel oleju (wtedy makaron się nie skleja i jest lepszy w smaku).
2.Warzywa kroimy - Cebule i Papryki w kosteczkę a pieczarki w plasterki.
3.Na patelnie wlewamy niewielka ilość oleju i smażymy cebulkę. Gdy się zarumieni wrzucamy pokrojone pieczarki i razem smażymy.
4.Do cebulki i pieczarek wrzucamy mięso mielone. Posypujemy kilkoma łyżeczkami przyprawy do mięsa mielonego w proszku, bazylia, oregano i ścieramy czosnek na tarce o małych oczkach (nie przez praskę- czosnek tarty na lepiej wyczuwalny smak) - zalewamy pomidorkami z puszki.
5.Doprawiamy sola i pieprzem oraz papryka słodką i ostra (można dodać świeżą bazylie jeśli mamy wtedy smak będzie bardziej wyrazisty). Całość gotujemy jeszcze kilka minut do połączenia się wszystkich przypraw i uzyskania jednolitej konsystencji sosiku.
6.Ugotowany makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Komentarze