Sos śmietanowo-pieczarkowy z kurczakiem.

4.5 (146 ocen)

  • 10 min

Smaczny i szybki do przygotowania. Uwielbiam podawać go z makaronem.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    olej do smażenia
    250 g pieczarek
    przyprawa do mięs
    1 łyżka papryki słodkiej
    1/2 l bulionu warzywnego
    garść koperku
    4 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
    tarty ser mozzarella

    Zasmażka:
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos śmietanowo-pieczarkowy z kurczakiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sosik 1. Pokrojone w paski filety wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy przyprawę do mięs, paprykę słodką i mieszamy. Kiedy przyprawy połączą się z mięskiem dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem z dodatkiem koperku i pod przykryciem dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę mieszamy. W osobnym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy robiąc zasmażkę. Gotową dodajemy do sosu w celu zagęszczenia. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem posypując serem mozzarella.

Porady

Sos najlepiej smakuję podany z makaronem penne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować