Sos jogurtowy do grillowanego mięsa

4.5 (156 ocen)

  • 15 min

Sos z dodatkiem ogórka, czosnku i koperku - pycha. Ja podałam go do szaszłyków z piersi indyczej w curry

  • 15 min

Składniki:

  • 1 średni ogórek sałatkowy
    sól
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    pieprz
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dip

Sos jogurtowy do grillowanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Starte i posolone ogórki 1. Ogórka umyłam, osuszyłam, starłam na tarce z dużymi oczkami (razem ze skórką), posoliłam i odstawiłam na kilka minut. Przełożyłam na sito i odcisnęłam sok.
  • Wszystkie skłądniki sosu w misce 2. Czosnek obrałam z łupinki.
    Koperek opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam.
    Jogurt przełożyłam do miseczki, dodałam do niego odsączone ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek.
  • Gotowy sos 3. Doprawiłam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną soli. Dokładnie wymieszałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jogurt Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować