Pikantno-wytrawny sos wiśniowy do mięsa

4.48 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Wiśnia doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi i papryczką chilli. Świetnie pasuję jako dodatek do mięs.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni drylowanych
    0,5 łyżeczki soli
    8-12 łyżek cukru
    2 szt. liść laurowy
    5 szt. ziela angielskiego
    1 szt. świeża papryczka chilli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryczki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kolendry mielonej
    szczypta gałki muszkatołowej
    2-3 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantno-wytrawny sos wiśniowy do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Drylowane wiśnie zmiksować blenderem, wrzucić do garnka. Dać sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, papryczkę chilli, pieprz, ostrą czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 min. czas od czasu mieszając.
  • 2. 2. Dodać cynamon, kolendrę i gałkę muszkatołową, gotować jeszcze 10 min. Wyłączyć, wlać ocet balsamiczny, wymieszać. Gorący sos rozlać do pasteryzowanych słoiczków. U mnie wyszło 6 słoiczków po 300 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować