Soczysty indyk w sosie paprykowo - cebulowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Soczysty indyk w marynacie. Idealne danie na niedzielny obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • - filety z indyka ( 4 plastry po około 1-2cm)
    - 0,5 kg ziemniaków
    - papryka czerwona
    - cebula (użyłam młodej)
    - jogurt grecki 0%
    - pół szklanki przygotowanej wody
    - mąka do sosu
    - 1 ząbek czosnku
    - oliwa
    - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, kostka rosołowa, czerwona papryka, bazylia, tymianek
    - koperek
    - 4 szt ogórka kiszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty indyk w sosie paprykowo - cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • indyk 2 1. INDYK SOCZYSTY:
    1. Robimy marynatę: oliwa, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czerwona papryka, bazylia - całość mieszamy.
    2. Indyka kroimy w plastry 1-2cm
    3. Do woreczka dajemy plastry indyka i polewamy marynatą, następnie wkładamy na około 30min do lodówki.
    4. Po 30 minutach smażymy plastry indyka na rozgrzanej patelni (bez oleju/oliwy, ponieważ oliwa jest już w marynacie)

    SOS:
    5. Cebulę i paprykę kroimy w plastry
    6. Smażymy na oliwie, po około 5-7 minutach wlewamy bulion (kostka rosołowa rozpuszczana w szklance wody) i tak dusimy 10 minut.
    7. Dodajemy jogurt grecki 0%, wyciśnięty ząbek czosnku oraz troszkę mąki, żeby sos zgęstniał.
    8. Przyprawić solą, pieprzem i tymiakiem

    9. Ziemniaki polać masłem i posypać koperkiem.
    10. Pokroić ogórki w paski.

Porady

Zamiast ogórków można użyć dowolnej surówki, a marynatę można zrobić według uznanych przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować