Soczysty indyk w sosie paprykowo - cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.INDYK SOCZYSTY:
1. Robimy marynatę: oliwa, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czerwona papryka, bazylia - całość mieszamy.
2. Indyka kroimy w plastry 1-2cm
3. Do woreczka dajemy plastry indyka i polewamy marynatą, następnie wkładamy na około 30min do lodówki.
4. Po 30 minutach smażymy plastry indyka na rozgrzanej patelni (bez oleju/oliwy, ponieważ oliwa jest już w marynacie)
SOS:
5. Cebulę i paprykę kroimy w plastry
6. Smażymy na oliwie, po około 5-7 minutach wlewamy bulion (kostka rosołowa rozpuszczana w szklance wody) i tak dusimy 10 minut.
7. Dodajemy jogurt grecki 0%, wyciśnięty ząbek czosnku oraz troszkę mąki, żeby sos zgęstniał.
8. Przyprawić solą, pieprzem i tymiakiem
9. Ziemniaki polać masłem i posypać koperkiem.
10. Pokroić ogórki w paski.
Porady
Zamiast ogórków można użyć dowolnej surówki, a marynatę można zrobić według uznanych przypraw.
Komentarze