Rolada czekoladowa bounty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybka rolada idealna na święta jak na niedziele do kawy

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 100 g mąki pszennej
    - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki kakao
    - szklanka mleka
    - 4-5 łyżek wiórek kokosowych
    - 100g czekolady mlecznej
    - 50g masła
    - łyżka wody
    - serek mascarpone 250g
    - cukier puder

Rolada czekoladowa bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
    Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem pudrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać mas i wyrównać. Piec około 12 minut w temperaturze 180ºC. Zaraz po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.
    Masa:
    Wiórki podgotować w mleku. Dodać do mascarpone i chwilę miksować.
    Polewa:
    Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze dodając wodę. Dokładnie wymieszać.

    Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować nadzieniem z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą.

Porady

Do polewy można użyć gorzkiej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy