1.Ciastko kruche:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać cukier puder i margarynę wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka i zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia.Do drugiej części dodać kakao i zarobić.
2.Ciasto jasne:
Ubić pianę z białek z cukrem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.Następnie ciasto,które jest już włożone do blaszki posmarować powidłami i wyłożyć na to pianę.Upiec w temp. 180ºC przez ok. 40-45 min.
3.Ciasto ciemne:
Ciasto kruche z kakao włożyć do blaszki o tych samych wymiarach.Następnie ubić białka z cukrem, dodać kisiel i wyłożyć pianę na ciasto i upiec w temp 180ºC przez 40-45 min.
4.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
5.Polewa:
Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
6.Przełożenie ciasta;
Na ciasto jasne wyłożyć masę na masę ciasto ciemne , następnie wylać polewę i posypać zmielonymi orzechami.Wstawić do lodówki.
Komentarze