Smakosz

0 (0 ocen)

Ciasto jest pyszne i ma ciekawy wygląd na pewno wszystkim posmakuje ;)

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -400g mąki
    -4 żółtka
    -1 szklanka cukru pudru
    -150g margaryny
    -3 łyżki kwaśnej śmietany
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao
    Ciasto jasne:
    -4 białka
    -1/2 szklanki cukru kryształu
    -1 starta gorzka czekoalda
    -100g rodzynek
    -100g wiórków kokosowych
    -1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    -słoik powideł
    Ciasto ciemne:
    -4 białka
    -1/2 szklanki cukru krysztalu
    -kisiel wiśniowy
    Masa budyniowa:
    -2 żółtka
    - budyń waniliowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -250 g margaryny
    -kieliszek spirytusu
    Polewa:
    -pół kostki margaryny
    -3,5 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki wody
    Dodatkowo:
    -garść zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Smakosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastko kruche:
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę dodać cukier puder i margarynę wszystko dobrze posiekać.Następnie dodać żółtka i zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 2 części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia.Do drugiej części dodać kakao i zarobić.
  • 2. Ciasto jasne:
    Ubić pianę z białek z cukrem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.Następnie ciasto,które jest już włożone do blaszki posmarować powidłami i wyłożyć na to pianę.Upiec w temp. 180ºC przez ok. 40-45 min.
  • 3. Ciasto ciemne:
    Ciasto kruche z kakao włożyć do blaszki o tych samych wymiarach.Następnie ubić białka z cukrem, dodać kisiel i wyłożyć pianę na ciasto i upiec w temp 180ºC przez 40-45 min.
  • 4. Masa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
  • 5. Polewa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka postawić na małym ogniu dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników.Następnie polewę zagotować.Zostawić w chłodne miejsce aby lekko zgęstniała.
  • 6. Przełożenie ciasta;
    Na ciasto jasne wyłożyć masę na masę ciasto ciemne , następnie wylać polewę i posypać zmielonymi orzechami.Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować