Miękkie ciastka z dodatkiem twarogu i maku, spulchnione kisielem oraz budyniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz, gdy najdzie ochota na nieco słodkości.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 opakowania kisielu bez cukru o smaku wiśniowym (na ½ L wody każde)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
3 jajka
250 g twarogu półtłustego
½ szklanki suchego maku niebieskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ciastka kisielowo – budyniowe z twarogiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg i jajka pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Wlać olej, wsypać cukier, proszek do pieczenia i sodę – utrzeć. Dodać mak, oba opakowania kisielu i budyń – ponownie utrzeć. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować 20 kulek (ciasto jest dość miękkie) i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze