Słonecznik

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja babcia – Ukrainka – oprócz wielu ciast wielkanocnych piekła i ten słonecznik. Teraz na naszym świątecznym stole króluje ten sam wypiek. Ale uważam, że można go podawać również na dożynki.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag mąki
    ● 3 dag drożdży
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 10 dag miękkiej margaryny
    ● jajko
    Oraz:
    ● 2 dag maku
    ● 2 dag wiórków kokosowych
    ● 8 migdałów
    ● oliwa do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Drożdże ucieramy z cukrem.
    Dodajemy margarynę, śmietanę,
    jajko i mąkę. Wyrabiamy
    ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy
    do lodówki na 30 minut.
  • ciasto 2. Ciasto dzielimy na 9 kulek,
    8 rozwałkowujemy. Każdy krążek
    smarujemy oliwą i po cztery
    układamy jeden na drugi. Nacinamy
    gwiaździście w 8 miejscach
    (zdj. 2).
  • formowanie ciasta 3. Wywijamy płatki 4 klinów
    i układamy na pozostałych tak,
    aby nacięcia nie zachodziły na
    siebie. Wywijamy spodnie płatki
    między płatkami wierzchnich
    klinów (zdj. 3).
  • gotowy słonecznik 4. Ostatnią kulkę wkładamy
    w środek słonecznika, posypujemy
    makiem. Na wywiniętych
    płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami. Pieczemy
    20 minut w temp. 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować