Słone paluszki z ziemniaków

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję od lat i to nie tylko dla rodziny, ale także na weselach czy komuniach. Paluszki to sprawdzony dodatek.

Składniki:

  • ● 5 ziemniaków
    ● 1 szkl. lekko roztopionego masła
    ● 3 szkl. pszennej mąki
    ● 8 łyżek tartej bryndzy
    ● 2 białka
    ● 2 łyżeczki kminku lub maku
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Słone paluszki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słone paluszki z ziemniaków 1. Surowe ziemniaki obieramy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Dodajemy sól, bryndzę,
    masło, mąkę i sodę. Dokładnie
    mieszamy, aż powstanie
    jednolita masa.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na
    grubość 1 cm, kroimy w paski
    1x8 cm. Paluszki smarujemy
    białkiem i posypujemy kminkiem
    lub makiem. Pieczemy
    w temp. 180 °C na chrupko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować