Bardzo smaczne śledzie w przyprawach korzennych z cebulką
Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów
zioła:
majeranek,
ziele angielskie,
jałowiec(zgniotłam)
pieprz kolorowy w całości,
pieprz zwykły
listek laurowy (pokruszyłam)
kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę do czosnku (ja dałam 3)
czerwona papryka w proszku.
3 cebule pokrojone w piórka
olej z pierwszego tłoczenia
Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy wymoczyć.Pokroić w paseczki.Cebule zeszklić na odrobinie oleju. Ostawić do ostygnięcia.Wymieszać ze sobą zioła( nie oszczędzać):
W misce układać warstwami: cebula, zioła, śledzie, cebula, zioła, śledzie,itp. na górze powinna być cebula i zioła. Zalać wszystko dobrej jakości oliwa lub olejem. Posypać czerwona papryka. Wstawić do lodówki na jeden dzień do przegryzienia.Smacznego:)
Porady
Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze.
Komentarze