Śledź pod pierzynką

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Śledź idealny na rodzinne spotkania i uroczystości.

  • 60 min

Składniki:

  • -1kg śledzi matiasów
    -4 duże ziemniaki
    -6 marchewek
    -4 jajka
    -3 duże cebule
    - 200g śmietany
    - 300g majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować w całości, obrać z łupki.
    Cebule obrać i pokroić w piórka. Sparzyć gorącą wodą i poczekać,aż będzie miękka.
  • 2. Śledzie wymoczyć, aby nie były bardzo słone. Pokroić na plasterki i poukładać na półmiskach ( z 1 kg wychodzą 2 duże półmiski ).
  • 3. Śmietanę zmieszać z majonezem i połową porcji posmarować śledzie poukładany na półmisku. Połowę porcji cebuli poukładać na śledziach i śmietanie. Zetrzeć na to 2 ziemniaki na grubych oczkach, a następnie 3 marchewki. Posmarować wszystko pozostałą połową śmietany z majonezem. Na to znów położyć pozostałą część cebuli, zetrzeć pozostałe 2 ziemniaki , a na to marchewkę. Na samą gorę zetrzeć jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować