Orzechowiec po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę i cukier puder wsypać na stolnicę. Dodać zimną margarynę , żółtka, sól - szybo zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Krem:
Twaróg wymieszać z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na pianę. Delikatnie wmieszać do masy twarogowej, dodając też miód i tarte orzechy włoskie.
3.Ciasto rozwałkować na płat o grubości ok. 4 mm. Wykroić z niego koło o tej samej średnicy co dno tortownicy ( 26 cm ) Wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy. Z reszty ciasta uformować wałek i wylepić nim otoczkę tortownicy. Do środka wlać krem. Piec ok. 50 minut w temp. 160 o C.
4.Po wystudzeniu ciasto dekorujemy ubitą śmietaną i orzechami.
Komentarze