Orzechowiec po królewsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo polecam, bo jest to pyszna odmiana sernika ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :

    - 300 g mąki

    - 100 g cukru pudru

    - 180 g margaryny Palmy z Murzynkiem

    - 2 żółtka

    - szczypta soli

    Krem:

    -1 kg miękkiego twarogu

    - 300 g cukru pudru

    - 4 jajka

    - 1 cukier waniliowy

    - 100 g tartych orzechów włoskich

    - 4 łyżki miodu

    Dodatkowo :

    - 200 ml śmietany 30 %

    - orzechy włoskie

Orzechowiec po królewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę i cukier puder wsypać na stolnicę. Dodać zimną margarynę , żółtka, sól - szybo zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Krem:

    Twaróg wymieszać z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na pianę. Delikatnie wmieszać do masy twarogowej, dodając też miód i tarte orzechy włoskie.
  • 3. Ciasto rozwałkować na płat o grubości ok. 4 mm. Wykroić z niego koło o tej samej średnicy co dno tortownicy ( 26 cm ) Wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką krupczatką tortownicy. Z reszty ciasta uformować wałek i wylepić nim otoczkę tortownicy. Do środka wlać krem. Piec ok. 50 minut w temp. 160 o C.
  • orzechowiec 4. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy ubitą śmietaną i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy