Skrzydełka pieczone w rękawie z jarzynami. Warzywa posłużyły do przygotowania pysznego, pikantnego i niezwykle aromatyczny sosu. Sposób na udany obiad i niewątpliwy zachwyt Domowników.
Składniki:
Do załadowania rękawa:
10 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 850g)
2 większe marchewki (łącznie 300g)
100 g selera
1 duża biała cebula (120g)
1 szklana wody
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
Dodatkowo:
2 łyżki masła
250 g śmietanki 12%
ok. 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
przyprawa typu Vegeta do smaku
Skrzydełka kurczaka pieczonew diabelskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rękaw napełnić mięsem, obranymi i pokrojonymi na małe kawałki warzywami oraz przyprawami. Wlać wodę i szczelnie zamknąć. Pakunek delikatnie przemieszać.
2.Piec 40 - 45 min (200 st. C). Zawartość rękawa przełożyć do naczynia. Mięso odłożyć, liść laurowy i ziele angielskie usunąć.
5.Do tłuszczu ze smażenia wlać ok. 1/2 szklanki wody, zmiksowaną masę oraz śmietankę. Mieszając, zagotować. Sos doprawić Vegatą i podawać razem ze skrzydełkami.
Komentarze