Skrzydełka kurczaka pieczonew diabelskim sosie

0 (0 ocen)

Skrzydełka pieczone w rękawie z jarzynami. Warzywa posłużyły do przygotowania pysznego, pikantnego i niezwykle aromatyczny sosu. Sposób na udany obiad i niewątpliwy zachwyt Domowników.

Składniki:

  • Do załadowania rękawa:
    10 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 850g)
    2 większe marchewki (łącznie 300g)
    100 g selera
    1 duża biała cebula (120g)
    1 szklana wody
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    250 g śmietanki 12%
    ok. 1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    przyprawa typu Vegeta do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne Przystawki Krem

Skrzydełka kurczaka pieczonew diabelskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w diabelskim sosie 1. Rękaw napełnić mięsem, obranymi i pokrojonymi na małe kawałki warzywami oraz przyprawami. Wlać wodę i szczelnie zamknąć. Pakunek delikatnie przemieszać.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 2. Piec 40 - 45 min (200 st. C). Zawartość rękawa przełożyć do naczynia. Mięso odłożyć, liść laurowy i ziele angielskie usunąć.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 3. Pozostałe składniki z rękawa zblendować.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 4. W rondlu rozpuścić masło, wsypać paprykę. Na tłuszczu zrumienić wystudzone skrzydełka. Mięso wyjąć.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 5. Do tłuszczu ze smażenia wlać ok. 1/2 szklanki wody, zmiksowaną masę oraz śmietankę. Mieszając, zagotować. Sos doprawić Vegatą i podawać razem ze skrzydełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować