Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie kuleczki są idealne dla wielbicieli sezamu. Pysznie smakują i pysznie pachną. Nie wymagają dużo pracy, więc gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam takie oto małe kuleczki z czekoladą i rodzynkami.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag ziaren sezamu
    pół szklanki rodzynek
    2 łyżki miodu prawdziwego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka oleju
    3 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kulki

Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na suchej blaszce w gorącym piekarniku ( ja prażyłam w temperaturze 180 stopni ) przez kilka minut często mieszając. Należy uważać, żeby za mocno nie zrumienić, bo będzie gorzki. Następnie przysypujemy do miski i studzimy.
  • 2. Następnie do sezamy dodajemy olej, cukier i miód, następnie chwilę miksujemy blenderem, tak, żeby większa część ziaren była w całości.
  • 3. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę i razem z rodzynkami dodajemy do sezamu i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kuleczki i układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.
  • 4. Kulki pieczemy około 5 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Następnie studzimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi około 20 kulek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rodzynki Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować