serowe usteczka...

4.49 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

ciasteczka na dwa kęsy

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
    250 g białego sera
    250 g masła
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    4–5 jabłek (najlepiej takich mniejszych)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serowe usteczka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser zmielić dwa razy (ja roztarłam widelcem).
  • 2. Na stolnicy wymieszać, mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać masło, ser. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • 3. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny by nie z ciemniały.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić sobie na trzy części, rozwałkować na grubość jak na pierogi i szklanką wykrawać kółka. Brać po kawałku jabłka, zaklejać w ciasto jak pieroga, szerszym krańcem do góry, sklejać tylko boki (środek nie sklejać, ma wystawać owoc!)
  • 5. Ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. około 20 minut. Jak tylko ładnie się zrumienią z wierzchu i od spodu, zapiekane jabłuszka są gotowe.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze bardzo ciepłe, należy posypać mocno cukrem pudrem.

Porady

Jeśli ktoś lubi mocno słodkie, można dodać odrobinę cukru pudru wcześniej do wyrabianego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować