Serowe usteczka... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser zmielić dwa razy (ja roztarłam widelcem).
2.Na stolnicy wymieszać, mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać masło, ser. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
3.W tym czasie obrać jabłka i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny by nie z ciemniały.
4.Ciasto wyjąć z lodówki podzielić sobie na trzy części, rozwałkować na grubość jak na pierogi i szklanką wykrawać kółka. Brać po kawałku jabłka, zaklejać w ciasto jak pieroga, szerszym krańcem do góry, sklejać tylko boki (środek nie sklejać, ma wystawać owoc!)
5.Ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. około 20 minut. Jak tylko ładnie się zrumienią z wierzchu i od spodu, zapiekane jabłuszka są gotowe.
6.Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze bardzo ciepłe, należy posypać mocno cukrem pudrem.
Porady
Jeśli ktoś lubi mocno słodkie, można dodać odrobinę cukru pudru wcześniej do wyrabianego ciasta.
Komentarze