Serowe usteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.miękkie masło pokroić na kawałki, dodać ser i przesianą mąkę z dwiema łyżkami cukru. Zagnieść miękkie ciasto, odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto powinno być plastyczne, jeżeli się będzie lepić dodać nieco więcej mąki.
cukrem pudrem.
2.Obrać jabłka ze skóry, pokroić na ósemki usuwając gniazda nasienne.
Kawałki można wrzucić na chwilę do zimnej wody lekko zakwaszone sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym a potem dobrze osączyć.
3.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. podsypując trochę mąką.
Szklanką wycinać kółka. Na brzegu każdego ułożyć cząsteczkę jabłka, zaokrągleniem na zewnątrz, kółko składałam na pół przykrywając jabłko.
Zlepia się je tylko delikatnie w kącikach.
4.Przygotowane ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gorące oprószyć
Komentarze