Brzoskwiniowe usteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone chrupiące ciasteczka z brzoskwinią, serem, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.

  • 60 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    180g masła extra
    250g białego półtłustego sera
    6 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 jajko
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka brzoskwiń
    1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
    olej do wysmarowania formy

    Cukier cynamonowy:
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki cukru



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Brzoskwiniowe usteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki o grubości 5-6mm.
  • 2. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
  • 3. Ciasto:
    Ser zmielić 3-krotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować