Pieczone chrupiące ciasteczka z brzoskwinią, serem, posypane pachnącym cynamonem to moja propozycja dla fanów łatwych i szybkich w wykonaniu małych słodkości.
60 min
Składniki:
300g mąki pszennej
180g masła extra
250g białego półtłustego sera
6 łyżek cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy
Brzoskwiniowe usteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki o grubości 5-6mm.
2.Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
3.Ciasto:
Ser zmielić 3-krotnie. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, ser, cukry, jajko i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 5mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze