Sernik z kruszonką

4.26 (242 ocen)

puszysty

Składniki:

  • Składniki:
    Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    200 g masła
    2 jajka
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Masa serowa:
    1 kg sera (może być z wiaderka)
    7 jajek
    125 g miękkiego masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.26 (242 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy łączę ze sobą. Dodaję jajka, pokrojone masło i zagniatam ciasto. Wkładam do zamrażalnika na 1 godzinę.
    Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek i ubijam z nich sztywną pianę. Żółtka kręcę z cukrem na jasną masę. Dodaję kolejno masło, ser, cukier waniliowy, mąkę i miksuję. Stopniowo dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam łyżką (można również mikserem na najniższych obrotach).
    Na blaszkę o wym. 35 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia ścieram (na tarce o dużych oczkach) 2/3 kawałka zamarzniętego ciasta. Lekko przyklepuję do blaszki. Na ciasto wykładam masę serową i ponownie ścieram resztę pozostawionego ciasta. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Porady

Ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i zamrozić na noc, lepiej się będzie ścierało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować