Sernik z czereśniami na grubym, mocno czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Sezon czereśniowy czas zacząć... No to sernik!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa serowa:
    250 g sera białego
    2 średnie jajka
    50 ml mleka
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 kubka cukru
    40 g masła

    Spód czekoladowy:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    30 g masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 średnie jajko
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    200 g czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z czereśniami na grubym, mocno czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej z 30g masła i łyżką cukru. W robocie kuchennym zmiksować jajko i dodawać powoli do niego roztopioną, ostygniętą czekoladę i 1 łyżkę mąki pszennej.

    Małą okrągłą blaszkę (nasza około 18cm średnicy) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

    Wylać ciasto do blaszki piec w 180 stopniach przez 15 min.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    Żółtka zmiksować z białym serem, 0,5 kubka cukru i 40g masła o temperaturze pokojowej, następnie gdy masa będzie gładka dodać 50ml mleka, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie zmiksować. Dodać łyżką ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać

    Na gotowy czekoladowy spód wyłożyć wydrylowane czereśnie. Zalać je masą serową.

    Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować