Sernik z czereśniami na grubym, mocno czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej z 30g masła i łyżką cukru. W robocie kuchennym zmiksować jajko i dodawać powoli do niego roztopioną, ostygniętą czekoladę i 1 łyżkę mąki pszennej.
Małą okrągłą blaszkę (nasza około 18cm średnicy) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Wylać ciasto do blaszki piec w 180 stopniach przez 15 min.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka zmiksować z białym serem, 0,5 kubka cukru i 40g masła o temperaturze pokojowej, następnie gdy masa będzie gładka dodać 50ml mleka, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie zmiksować. Dodać łyżką ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać
Na gotowy czekoladowy spód wyłożyć wydrylowane czereśnie. Zalać je masą serową.
Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Komentarze