Sernik z czekoladą pod kokosową pierzynką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem, rozwałkować i przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wierzch posypać kakao.
2.Masa serowa: Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Masło rozpuścić ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Po tym czasie miksując na wolnych obrotach dodawać partiami ser i budyń z mąka ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać składniki. Na koniec wlać zimne masło i krótko zmiksować. Masę przelać na ciasto. Posypać czekoladą, tuż przed wyłożeniem bezy.
3.Kruszonka: Składniki zagnieść palcami aż nabiorą postać drobnej kruszonki.
4.Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dosypywać partiami cukier, ucierać aż piana stanie się błyszcząca. Na koniec wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć delikatnie na masę serową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku ok. 60 minut w 180 stopniach. Do zrumienienia kruszonki.
Komentarze