Sernik z czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszyc na drobno przy pomocy malaksera i dodac do nich roztopione maslo. Wszystko dobrze wymieszac tak aby ciastka polaczyly sie z maslem.
2.Tortownice o srednicy 22cm wylozyc perganinem do pieczenia i na jej dno wylozyc herbatniki. Ciastka dobrze docisnac dlonia lub lyzka do dna tortownicy.
3.Bialka ubic na sztywno. W oddzielnej misce utrzec miekka margaryne z cukrem a nastepnie dodawac po jednym zoltku. Nastepnie do masy dodac ser, budyn, aromat i skorke pomaranczowa oraz posiekana na drobne czastki czekolade. Na koncu dodac piane z bialek i calosc wymieszac delikatnie ale dokladnie.
4.Mase serowa wylozyc na spod z herbatnikow. Ciasto wlozyc do piekarnika nagrzanego do 160-170C i piec przez okolo 1 godzine. Upieczonego sernika pozostawic przez jakies 30 minut w wylaczonym piekarniku, zostawiajac drzwiczki nieco uchylone.
5.Ciasto pozostawic w foremce do calkowitego wystygniecia . Wierzch posmarowac lukrem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu pomaranczowego.
Komentarze