Sernik z czekolada

0 (0 ocen)

Prosty i latwy w wykonaniu serniczek a ilez daje przyjemnosci !

Składniki:

  • 200 g herbatnikow "digestive"
    80 g masla
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szkl. cukru
    2 jajka
    500 g sera z wiaderka na serniki
    1 budyn smietankowy
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    aromat pomaranczowy
    skorka pomaranczowa kandyzowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszyc na drobno przy pomocy malaksera i dodac do nich roztopione maslo. Wszystko dobrze wymieszac tak aby ciastka polaczyly sie z maslem.
  • 2. Tortownice o srednicy 22cm wylozyc perganinem do pieczenia i na jej dno wylozyc herbatniki. Ciastka dobrze docisnac dlonia lub lyzka do dna tortownicy.
  • 3. Bialka ubic na sztywno. W oddzielnej misce utrzec miekka margaryne z cukrem a nastepnie dodawac po jednym zoltku. Nastepnie do masy dodac ser, budyn, aromat i skorke pomaranczowa oraz posiekana na drobne czastki czekolade. Na koncu dodac piane z bialek i calosc wymieszac delikatnie ale dokladnie.
  • 4. Mase serowa wylozyc na spod z herbatnikow. Ciasto wlozyc do piekarnika nagrzanego do 160-170C i piec przez okolo 1 godzine. Upieczonego sernika pozostawic przez jakies 30 minut w wylaczonym piekarniku, zostawiajac drzwiczki nieco uchylone.
  • Sernik z czekolada 5. Ciasto pozostawic w foremce do calkowitego wystygniecia . Wierzch posmarowac lukrem wymieszanym z kilkoma kroplami aromatu pomaranczowego.

Porady

Do masy serowej mozna rowniez dodac rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować