Sernik w kropki

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo ciekawie wyglądający,delikatny sernik. Chyba dzięki kropkom zyskał w pracy nazwę "dalmatyńczyk":)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników
    1 łyżka kakao
    70 g masła lub margaryny

    Masa serowa:
    700 g twarogu w wiaderku (dobrej jakości, bez ulepszaczy)
    150 g cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    3 jajka
    300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
    kilka kropel aromatu waniliowego (dałam śmietankowy, waniliowego akurat nie miałam)

    60 g gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:Dno tortownicy o wym.22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić (zmiksować), masło rozpuścić. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao i wystudzone masło. Połączyć składniki i wyłożyć dno tortownicy. Docisnąć szklanką lub łyżką. Wstawić do lodówki.
  • 2. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do temp.175-180°C.
  • 3. Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym (u mnie cukier puder, ponieważ dla ułatwienia zawsze mielę cukier w młynku),dodawać po jednym jajku, krótko miksować. Dodać kilka kropel aromatu i śmietanę. Wymieszać, żeby połączyć składniki. Z tak przygotowanej masy odłożyć pół szklanki masy i dodać ją do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać ze sobą. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką o okrągłej końcówce.
    Masę serową wylać do przygotowanej tortownicy. Tylką (końcówką) wyciskać czekoladową masę tworząc kropki w pewnej odległości od siebie( końcówkę tylki delikatnie wcisnąć do środka ciasta). Wstawić ciasto do piekarnika
    Do dużej blaszki (takiej z piekarnika) wlać wodę i wstawić piętro niżej, pod formą z sernikiem.
    Piec około 55-60 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut, po czym wyciągnąć ciasto i zostawić do wystudzenia. Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Z tego co zaobserwowałam, podczas pieczenia sernika, rosną boki,które potem podczas studzenia w piekarniku trochę opadają i sernik jest równiutki. Sernik najlepiej smakuje ok. pół godziny po wyjęciu z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować