Ciasto Snikers na biszkopcie

4.49 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla wielbicieli słodkości

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    8 łyżek cukru trzcinowego
    7 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka miodu
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kajmakowo-orzechowa:
    200 g orzeszków ziemnych solonych
    100 g masła
    400 g masy kajmakowej w puszce

    Masa śmietankowa:
    250 g serka mascarpone
    300 g słodkiej śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    Polewa czekoladowa:
    50 g czekolady mlecznej
    70 g czekolady deserowej
    20 g masła
    35 g słodkiej śmietanki 30%



Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Ciasto snikers na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywna pianę dodając pod koniec miksowania cukier. Dodać żółtka i miód, zmiksować na najniższych obrotach. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami i połączyć całość łyżką delikatnie mieszając.
    Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
    Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić.
  • 2. Masa kajmakowo-orzechowa:
    Orzechy rozdrobnić ( ja użyłam rozdrabniacza). Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić rozdrobnione orzechy i pogotować dłuższą chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić z ognia, dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.
  • 4. Masa śmietankowa:
    Śmietanę 30% ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać partiami bitą śmietanę do serka ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach, żeby masa miała jednolitą konsystencję.
    Przygotowaną masę śmietankowa wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki.
  • 5. Polewa:
    Śmietanę zagrzać w małym garnuszku, dodać masło, rozpuścić i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła i połączyła ze śmietanką i masłem. Polać polewą czekoladową wierzch ciasta.
    Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować