Ciasto snikers na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywna pianę dodając pod koniec miksowania cukier. Dodać żółtka i miód, zmiksować na najniższych obrotach. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami i połączyć całość łyżką delikatnie mieszając.
Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić.
2.Masa kajmakowo-orzechowa:
Orzechy rozdrobnić ( ja użyłam rozdrabniacza). Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić rozdrobnione orzechy i pogotować dłuższą chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić z ognia, dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
3.Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.
4.Masa śmietankowa:
Śmietanę 30% ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać partiami bitą śmietanę do serka ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach, żeby masa miała jednolitą konsystencję.
Przygotowaną masę śmietankowa wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki.
5.Polewa:
Śmietanę zagrzać w małym garnuszku, dodać masło, rozpuścić i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła i połączyła ze śmietanką i masłem. Polać polewą czekoladową wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Porady
Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.
Komentarze