Słonecznikowiec

4.41 (210 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszne ciasto

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Słonecznik prażony:
    300 g słonecznika łuskanego
    4 łyżki mleka
    70 g masła
    100 g cukru (niecałe pół szklanki)

    Masa kajmakowo-maślana:
    300 g słoneczniku uprażonego
    250 g miękkiego masła lub masła roślinnego min.80% tłuszczu
    1 puszka masy kajmakowej (400 g )
    1 kieliszek rumu (25 ml)

    Polewa kakaowa:
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka lub wody
    3 łyżki kakao
    100 g masła
Wystaw ocenę:

4.41 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier. Miksując dodawać po jednym żółtku. Wlać łyżkę oleju, wsypywać partiami suche produkty wymieszać łyżką, żeby połączyć składniki.
    Dno blaszki o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie trzeba smarować boków formy.
    Wlać masę biszkoptową. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Wyjąć biszkopt z formy, zostawić do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Słonecznik prażony:Wlać do naczynia mleko, dodać masło, wsypać cukier i podgrzać, żeby cukier i tłuszcz się rozpuściły. Wrzucić słonecznik, wymieszać, zagotować i zestawić z palnika. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać słonecznik i łyżką rozprowadzić na blasze. Prażyć około 15 minut, mieszając słonecznik co jakiś czas. Pilnować, żeby się nie przypalił. Wystudzić.
  • 3. Masa kajmakowo-maślana:Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową na gładką masę, dodać słonecznik ( garść odłożyć do posypania na górę ciasta ) i rum. Zmiksować, żeby połączyć składniki.

    Do formy włożyć jedną część biszkopta, można go delikatnie nasączyć herbatą. Na biszkopt wyłożyć masę ze słonecznikiem. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta.
  • 4. Polewa:Do garnka wlać 3 łyżki mleka lub wody, zagrzać, wsypać cukier puder, potem masło, rozpuścić. Odstawić garnek z palnika i wsypywać powoli kakao energicznie mieszając trzepaczką.
    Polewę wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić ciasto do lodówki.

Porady

1.W większości przepisów w internecie jest napisane, żeby słonecznik prażyć w piekarniku bez mieszania i potem pokruszyć go, ale ja prażyłam słonecznik mieszając go od czasu do czasu. Słonecznik się nie posklejał i ładnie się uprażył, a ja miałam później mniej pracy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować