Sernik na zimno z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekki i aromatyczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    3 jajka
    9 dkg cukru
    cukier waniliowy
    łyżka oleju
    5 dkg mąki pszennej
    4 dkg mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA:
    sernik na zimno np. Gellwe na 0,5 litra mleka
    serek mascarpone (250g)
    kwaśna śmietana 18% (330 ml)
    2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 kg wydrylowanych czereśni (mogą być z kompotu)
    2 galaretki wiśniowe lub można zrobić galaretkę z kompotu (1 litr kompotu + 6 łyżeczek żelatyny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka z olejem i dalej ubijać. Do masy przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem formę do pieczenia (38x25 cm). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Sernik zrobić według przepisu (na 0,5 litra zimnego mleka). Dodać cukier, serek mascarpone i śmietanę a na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać a na koniec dodać czereśnie. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Zamiast czereśni można również użycz wiśni (świeżych lub z kompotu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować