Sernik na zimno z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą cukru. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka z olejem i dalej ubijać. Do masy przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem formę do pieczenia (38x25 cm). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sernik zrobić według przepisu (na 0,5 litra zimnego mleka). Dodać cukier, serek mascarpone i śmietanę a na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać a na koniec dodać czereśnie. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Zamiast czereśni można również użycz wiśni (świeżych lub z kompotu)
Komentarze