SERNIK NA ZIMNO

0 (0 ocen)

Ten sernik sprawdzi się jako deser nawet zimą

Składniki:

  • 250g serka homogenizowanego naturalnego
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 jaja
    125g masła roślinnego (o temp. pokojowej)
    8 łyżeczek żelatyny
    1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego
    1 garść rodzynek
    4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce)
    1 galaretka morelowa
    120g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły.
    Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy.
  • 2. Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki.
  • 3. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.

Porady

Foremkę wyłożyłam folią spożywczą aby uniknąć przecieków galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Rodzynki Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować