Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści - studzimy.
2.Z dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki.
3.Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.
4.Galaretkę rozpuszczamy według wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości wody (ja zamiast 500ml użyłam 400ml). Po ostudzeniu galaretkę delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 2h.
Porady
Foremkę wyłożyłam folią spożywczą aby uniknąć przecieków galaretki
Komentarze