SERNIK NA ZIMNO

0 (0 ocen)

Sernik na zimno robię bardzo często. Jest szybki i łatwy do przygotowania, a co najważniejsze nie trzeba do piec, więc jest idealny na obecne upały

Składniki:

  • Składniki na spód sernika:
    200g herbatników
    3-4 łyżki cukru
    120g masła
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Składniki na masę serową:
    500g mielonego sera
    200ml śmietanki 30% (kremówki)
    galaretka owocowa (rozpuszczona w szklance gorącej wody)
    6 łyżek cukru

    Owoce do dekoracji – truskawki, banany, ananas lub jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy spód sernika. Kruszymy herbatniki i mieszamy je z cynamonem. Następnie dodajemy do nich roztopione masło z rozpuszczonym cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy folią spożywczą.
  • 2. Na brzegach tortownicy układamy pokrojone w plasterki owoce (ja wybrałam banany). Przygotowany spód sernika wkładamy do lodówki na 30min.
  • 3. Dalej przygotowujemy masę serową. Na sztywno ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodajemy ser. Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę (rozpuszczamy ją wcześniej w szklance wody, smak dowolny, ja do swojego sernika wybrałam cytrynową). Dokładnie mieszamy, bo połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną masę wykładamy na formę z herbatnikami i owocami.
  • 4. Na wierzch układamy plasterki owoców. Tak przygotowany sernik wkładamy na godzinę do lodówki.

Porady

Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. O jego smaku decydujemy sami, poprzez wybór owoców i smaku ulubionej galaretki. Jest lekki i pyszny. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować